úterý 15. dubna 2014

Andalusie - Tapas, sangría a typická španělská kuchyně


Správný cestovatel by v každé zemi měl znát alespoň základní zvyky, ochutnat lokální jídla a naučit se alespoň pár slov v domácím jazyce. Pokud půjdete do Španělska, určitě si dejte čerstvé ryby a mořské plody, ochutnejte ovocnou sangria, kterou v každém podniku míchají podle vlastního receptu, nebo lehké letní svěží víno ​​Tinto de Verano.Jelikož nemáme rádi mořské plody, my jsme vynechali známou španělskou specialitu paella. Pokud nebudete velmi hladoví, zobnout si tapas , které jsem si zamiloval, ne ani pro konkrétní chuť, ale spíše pro způsob jedení a tradici, kterou přinášejí.

Některé restaurace mají u vchodu tabuli s nápisem "50 různých tapas" , jiné lákají na akce "V šechny tapas za 2,99 € ", bary" Ke každému drinku tapas dle vlastního výběru zdarma " .
Tapas jsou malé porce jídla, něco jako snack , které umožňují více jíst z jednoho talíře, resp. objednat si různé druhy jídel a vybrat si to, na co máme právě chuť. Rodiny si sdílejí talíře, někdo si vezme z smažených olihní, dá si jeden pečený brambor s pálivou omáčkou, jiný raději ochutná žlutý meloun s uzenou šunkou, chorizo ​​salám, vařenou klobásku, či více druhů sýra. Tím, že nikdo nemá velkou porci, kterou 15-minut v kuse přežívá, konverzace běží neustále i během jídla. Malé restaurace mají v jídelníčku při většině jídel možnost Racional (standardní porce), media ración (poloviční porce) nebotapa (jednohubka).

My jsme ochutnali typickou španělskou bramborovou omeletu ( Tortilla española ), smažené kalamáry ( Calamares), uzenou šunku ( Jamon Serrano), pečené brambory ve slupce ( Patatatas Bravas ), býčí ocas (Rabo de torro), masové kuličky v rajčatové omáčce, kuřecí maso v sýrové omáčce, zda studenou rajčatovou krémovou polévku (salmorejo ). Pokud byste měli pro změnu chuť na něco sladkého, typická španělská specialita jsou Churros (čuros), sladké langoše, které s čokoládou jedí zejména na snídaně. Takže na závěr už jen Dobrou chuť!

Žádné komentáře :

Okomentovat