úterý 15. dubna 2014
Andalusie - Tapas, sangría a typická španělská kuchyně
Správný cestovatel by v každé zemi měl znát alespoň základní zvyky, ochutnat lokální jídla a naučit se alespoň pár slov v domácím jazyce. Pokud půjdete do Španělska, určitě si dejte čerstvé ryby a mořské plody, ochutnejte ovocnou sangria, kterou v každém podniku míchají podle vlastního receptu, nebo lehké letní svěží víno Tinto de Verano.Jelikož nemáme rádi mořské plody, my jsme vynechali známou španělskou specialitu paella. Pokud nebudete velmi hladoví, zobnout si tapas , které jsem si zamiloval, ne ani pro konkrétní chuť, ale spíše pro způsob jedení a tradici, kterou přinášejí.
Některé restaurace mají u vchodu tabuli s nápisem "50 různých tapas" , jiné lákají na akce "V šechny tapas za 2,99 € ", bary" Ke každému drinku tapas dle vlastního výběru zdarma " .
Tapas jsou malé porce jídla, něco jako snack , které umožňují více jíst z jednoho talíře, resp. objednat si různé druhy jídel a vybrat si to, na co máme právě chuť. Rodiny si sdílejí talíře, někdo si vezme z smažených olihní, dá si jeden pečený brambor s pálivou omáčkou, jiný raději ochutná žlutý meloun s uzenou šunkou, chorizo salám, vařenou klobásku, či více druhů sýra. Tím, že nikdo nemá velkou porci, kterou 15-minut v kuse přežívá, konverzace běží neustále i během jídla. Malé restaurace mají v jídelníčku při většině jídel možnost Racional (standardní porce), media ración (poloviční porce) nebotapa (jednohubka).
My jsme ochutnali typickou španělskou bramborovou omeletu ( Tortilla española ), smažené kalamáry ( Calamares), uzenou šunku ( Jamon Serrano), pečené brambory ve slupce ( Patatatas Bravas ), býčí ocas (Rabo de torro), masové kuličky v rajčatové omáčce, kuřecí maso v sýrové omáčce, zda studenou rajčatovou krémovou polévku (salmorejo ). Pokud byste měli pro změnu chuť na něco sladkého, typická španělská specialita jsou Churros (čuros), sladké langoše, které s čokoládou jedí zejména na snídaně. Takže na závěr už jen Dobrou chuť!
Přihlásit se k odběru:
Komentáře k příspěvku
(
Atom
)
Žádné komentáře :
Okomentovat